Putkiremontti eli linjasaneeraus – uhka vai mahdollisuus?
Putkiremontti aiheuttaa usein asukkaille päänvaivaa sen keston, kustannusten ja siitä koituvan tilapäisen asumishaitan vuoksi. Helsingin Sanomien mukaan aika korjauspäätöksestä remontin valmistumiseen on keskimäärin 1,5 vuotta, joten putkiremonttiin voi ja kannattaa valmistautua ajoissa.
Putkiremontti on yksi pelätyimmistä taloyhtiöön kohdistuvista remonteista, mutta moni unohtaa, että kun taloyhtiön putkistosta pidetään hyvää huolta, vältytään teknisiltä ongelmilta ja mahdollisilta vesivahingoilta myöhemmin. Tilapäiskoteja vuokraavan Hiisi Homesin perustaja Markus Veikkolainen toteaa, että vaikka putkiremontti on kiinteistössä tehdyistä saneerauksista laajimmasta päästä, ei sitä kannata pelätä, sillä oikein toteutettu remontti nostaa lähes aina kiinteistön arvoa.
Huoneistokohtainen remontin kustannus määräytyy asunnon sijainnin, neliömäärän, kiinteistön tyypin sekä remontin laajuuden mukaan. Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevan vanhan kerrostalon putkiremontti tulee huomattavasti kalliimmaksi verrattuna pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevan omakotitalon käyttövesiputkiremonttiin. Kiinteistöliiton toteuttaman, vuoden 2019 syksyn korjausrakentamisbarometrin mukaan perinteisen putkiremontin mediaanikustannus oli hieman alle 700 euroa/huoneistoneliö. Pääkaupunkiseudulla kokonaiskustannukset olivat hieman runsaat 850 euroa mediaaniltaan ja pk-seudun ulkopuolella 550 euroa. Yleiseen hintatasoon liittyy kuitenkin epävarmuutta ja vaihtelua, joten remontin tarkka hinta on usein tiedossa vasta urakan valmistuttua.
Järkevä asukas aloittaa remonttiin säästämisen hyvissä ajoin. Remontin kuluihin kannattaa laskea myös tavaroiden varastointi, sekä väliaikainen asuminen. Perinteinen linjasaneeraus estää veden tulon ja WC:n käytön minimissään viikoksi, mutta pisimmillään putkiremontti voi kestää jopa yli kolme kuukautta. Veikkolaisen mukaan monelle tulee yllätyksenä se, kuinka suuri asumishaitta putkiremontti onkaan. Uuden kodin etsintään reagoidaan yleensä melko myöhään.
Tilapäisasuntovaihtoehtoja löytyy monenlaisia aina hotellista kaverin sohvalle. Asuntojen vuokramarkkinoilla joutuu usein kilpailemaan vapaista vuokra-asunnoista pitkäaikaisten vuokralaisten kanssa, jolloin lyhytaikainen tarve katsotaan usein heikkoudeksi. Normaaleihin vuokra-asuntoihin sovelletaan usein 12 kuukauden minimi vuokra-aikaa, ja irtisanomisaika normaaleissa vuokra-asunnoissa on yleensä kalenterikuukausi, mikä tarkoittaa, että vuokra-aika ei todennäköisesti jousta remontin keston mukaan vaan pahimmassa tapauksessa maksettavaksi tulee jopa yli kuukauden vuokraa vastaava summa. Harva haluaa kaverin sohvalla asua pidempään ja tyhjän vuokra-asunnon vuokraaminenkin tuo mukanaan muuttokuluja sekä stressiä. Hotelliasuminen tulee pidempään kestäessä kalliiksi eikä hotellit tarjoa ruoanlaittomahdollisuutta, joten asukkaana ollaan noutoruoan ja ravintoloiden armoilla.
Kalustettujen asuntojen tarjoajia on tullut viime vuosina paljon lisää. “Valmiiksi kalustettu asunto on oiva vaihtoehto putkiremontin ajaksi, sillä on hyvin mahdollista, että löydät kalustetun asunnon läheltä omaa kotiasi.” sanoo Veikkolainen. “Kalustetut asunnot ovat yleensä hyvin varusteltuja, joten mukaan et tarvitse muuttaessasi muuta kuin omat henkilökohtaiset tavarasi, vaatteet sekä ruokaa.” Veikkolainen jatkaa.
Hiisi Homes on luonut nettisivuston sekä lyhyen videosarjan auttamaan putkiremonttipelon kanssa painiskelevia henkilöitä valmistautumaan putkiremonttiin. Sivustolla ja videoissa annetaan vastauksia yleisimpiin putkiremonttiin liittyviin kysymyksiin.
Asunto Putkiremontinajaksi
www.asuntoputkiremontinajaksi.fi
utki